Osho Kundalini meditatie

 

 

 

 

 

Osho Kundalini meditatie

 

 De ‘zustermeditatie’ van de Osho Dynamic doe je het best bij zonsondergang of in de late namiddag.

Volledig ondergedompeld zijn in het schudden en dansen van de eerste twee fases helpt het smelten van het rotsachtig zijn, waar de energiestroom is onderdrukt en geblokkeerd. Dan kan die energie vloeien, dansen en worden getransformeerd in vreugde en plezier. De laatste twee fases staan de energie toe om vertikaal te vloeien, omhoog te gaan in stilte. Het is een hoogst effectieve manier om tot rust te komen en los te laten aan het eind van de dag.

 

 Osho over ‘hoe te schudden’:
 “Als je de Kundalini meditatie doet, sta het schudden toe – doe het niet! Sta in stilte, voel het komen en wanneer je lichaam een beetje trilt, help het, maar doe het niet!

Geniet ervan, voel je er gelukkig door, sta het toe, ontvang het, verwelkom het, maar wil het niet. Als je het forceert zal het een oefening worden, een lichamelijke, fysieke oefening . Dan zal het schudden er wel zijn, maar slechts aan de oppervlakte. Het zal niet tot je doordringen. Je zal vast blij ven zitten, als een steen, als een rots blij ven binnenin. Je zal de manipulator blij ven, de doener en het lichaam zal slechts volgen. Niet het lichaam is de vraag, jij bent de vraag .

Als ik zeg schudden bedoel ik dat je vastzitten, je rotsachtig zijn op zijn diepste fundaties moet schudden zodat het vloeibaar, vloeiend, smeltend wordt. En als het rotsachtige vloeibaar wordt, zal je lichaam volgen. Dan is er geen schudder, alleen schudden; dan doet niemand het, het gebeurt gewoon. Dan is er geen doener.

Geniet er van, maar wil ’t niet. En onthoud, als je iets wilt kan je er niet van genieten. Zij zijn tegengesteld, tegenstellingen; zij ontmoeten elkaar nooit. Als je iets wilt kan je er niet van genieten, als je er van geniet kan je het niet willen ”

 

De meditatie duurt een uur en heeft 4 fases. Elke fase duurt 15 minuten.

Eerste fase
Sta los en laat je hele lichaam schudden en voel de energie van je voeten omhoog komen. Laat alles los en word het schudden. Je ogen kunnen open of gesloten zijn.

 Tweede fase
Dans … op elke wijze die je voelt en laat het hele lichaam bewegen zoals het wil. Alweer kunnen je ogen open of gesloten zijn.

 Derde fase
Sluit je ogen en wees stil, zittend of staande, terwijl je observeert, gadeslaat wat er binnen en buiten gebeurt.

 Vierde fase
Ga met gesloten ogen liggen en wees stil.