de Samasati meditatie

 

 

 

 

 

De Samasati meditatie
de kunst van getuige-zijn

De Samasati meditatie is ontwikkeld door Veeresh. Hij putte hierbij inspiratie uit Osho’s visie van bewust-sterven en uit het Tibetaanse Dodenboek.
Samasati betekent getuige-zijn of bewust-zijn. Boeddha noemde het rightmindfulness, Krishnamurti definieerde het als choiceless awareness, Gurdjieff sprak erover als het herinneren van het Zelf en Osho legde het uit als getuige-zijn.
Samasati is het laatste woord dat Boeddha sprak voor zijn dood, en Samasati is de laatste meditatie groep waar Osho om vroeg.

Het doel van deze meditatie is bewust-zijn te brengen in de ontkenning en de angst die mensen hebben ten aanzien van de dood. De kunst van het gewaar-zijn kan je helpen bij dit zien van je angsten en je ontkenning van de dood.

Veeresh zegt zelf:
“Voor mij betekent Samasati: Je bent vanaf het allereerste begin een Boeddha, je bent nu een Boeddha en je zult altijd een Boeddha zijn – onthoud dit!
De dood van mijn moeder was mijn motivatie om deze meditatie te maken. Ik realiseer me nu dat het ook een voorbereiding is op mijn eigen dood.”

Via dankbaarheid, vaarwel zeggen, viering, dansen en ontmoeten vieren we de dood en het leven. Een prachtige meditatie die je raakt!

Deze meditatie kent 10 fasen.

De eerste 6 fasen zijn een gelegenheid om het sterven in bewustzijn te oefenen, als het ware een repetitie/oefening voor het einde van je leven. Er is ruimte om je dankbaarheid te voelen, om afscheid te nemen en in stilte los te laten.

De overige 4 fasen zijn een reminder om totaal te leven en elk moment het leven te vieren dat we nu hebben.

Wees je er van bewust dat je leeft, dat je dankbaar kan zijn voor je leven. Neem je leven niet als vanzelfsprekend aan. Kies het standpunt: “Ik wil mijn leven altijd koesteren”.