Osho No Dimensions meditatie

 

 

 

 

 

De Osho No Dimensions meditatie

Dit is een krachtige methode om de energie in je hara te centeren – het gebied vlak onder de navel. Het is gebaseerd op een Sufi techniek van bepaalde bewegingen die tot bewustzijn en integratie van het lichaam leiden. Omdat het een Sufi meditatie is, is het vrij en speels. Het is zelfs zo speels dat je kunt glimlachen terwijl je het doet.

Deze meditatie duurt één uur en heeft drie stadia. Gedurende de eerste twee stadia zijn de ogen open en niet ergens op gefocust. Tijdens de derde fase zijn de ogen gesloten.
De muziek die speciaal voor deze meditatie is gecreeërd, begint langzaam en wordt geleidelijk sneller en sneller als een verheffende kracht.

Eerste stadium: Sufi bewegingen voor 30 minuten

Een doorgaande dans in een set van zes bewegingen. Begin, staande op één plek, met open ogen en plaats de linker hand op de hartstreek en de rechter hand op je hara. Sta even stil te luisteren naar de muziek om te centeren. Dit stadium van de meditatie begint langzaam en bouwt geleidelijk op in intensiteit.
Als je dit samen met anderen doet kan het gebeuren dat je niet meer synchroon met de anderen beweegt en je denkt dat je een fout hebt gemaakt. Als dat gebeurt, stop dan, kijk waar de anderen zijn en ga verder met dezelfde beweging en in hetzelfde ritme.

Als de bel klinkt begint de serie bewegingen zoals hieronder wordt beschreven. De bewegingen komen altijd vanuit het centrum, of hara, gebruikmakend van de muziek voor het juiste rythme. Heupen en ogen gaan in dezelfde richting als de handen. Maak doorgaande, soepele bewegingen. En maak een “shhh”-geluid met je mond, synchroon met de muziek.
Herhaal deze serie van zes bewegingen gedurende 30 minuten.

De serie:
1) Plaats de ruggen van de handen tegen elkaar voor je buik – vingers wijzen naar beneden. Adem in door de neus, breng de handen naar het hart en vul ze met liefde. Adem uit met het geluid “Shhh” en stuur liefde naar de wereld. Beweeg op hetzelfde moment de rechter hand (met gestrekte vingers, palm naar beneden) en de rechter voet recht naar voren, en breng de linker hand naar de hara. Keer terug naar de uitgangspositie met beide handen op de hara.
2) Herhaal deze beweging met de linker arm en voet. Keer terug naar de uitgangspositie met beide handen op de hara.
3) Herhaal deze beweging met de rechter arm en voet, opzij draaiend naar rechts. Keer terug naar de uitgangspositie met beide handen op de hara.
4) Herhaal deze beweging met de linker arm en voet, opzij draaiend naar links. Keer terug naar de uitgangspositie met beide handen op de hara.
5) Herhaal deze beweging met de rechter arm en voet, rechtsom naar achteren draaiend (halve draai). Keer terug naar de uitgangspositie met beide handen op de hara.
6) Herhaal deze beweging met de linker arm en voet, linksom naar achteren draaiend (halve draai). Keer terug naar de uitgangspositie met beide handen op de hara.

Dit stadium is voorbij als de muziek stopt. Het tweede stadium begint met andere muziek.

Tweede stadium: Wervelen voor 15 minuten
Begin met je rechter grote teen over je linker grote teen te plaatsen. Vouw je armen over je borst en omhels jezelf. Heb jezelf lief. Als de muziek begint maak je een buiging naar het bestaan, dat je hier voor deze meditatie heeft gebracht. Als het tempo verandert begin je te wervelen, ofwel naar links of naar rechts, wat het beste voelt. Als je naar rechts draait breng je je rechter voet en rechter arm naar rechts en de linker arm in tegengestelde richting. In dit geval blijft je linkervoet op dezelfde plaats en draait mee. Terwijl je wervelt kun je de positie van de handen veranderen als je dat wilt.

Als je nog niet eerder hebt gewerveld begin dan heel langzaam en zodra je lichaam en geest beginnen te wennen aan de beweging, zal het vanzelf sneller gaan. Forceer jezelf niet door meteen te snel te gaan. Als je duizelig wordt of je voelt dat het teveel voor je is, is het goed om te stoppen, stil te staan of te gaan zitten. Om te stoppen met wervelen vertraag je het tempo en vouw je de armen over je borst en hart.

Derde Stadium: Stilte voor 15 minuten
Lig stil op je buik met gesloten ogen. Houdt je benen los en niet gekruist, om alle energie die je hebt opgebouwd door je heen te laten stromen. Er is niets anders te doen dan met jezelf te zijn. Als het niet comfortabel is op je buik, kun je op je rug liggen. Aan het eind van de meditatie klinkt een gong.